Takpanneplåt Stiili Svart

Artikelnummer: 20560
Weight: 2
Välj butik för att se lagertstatus
Inte tillgänglig online
Leverans inom
2-5 vardagar
Från
4 31 /st
st
= 1,00 st
Takpanneplåt Stiili Svart
Den här takpannan i stålplåt – eller fantompanna som den också kallas – ger ditt hustak en elegant framtoning med ett formspråk som knyter an till en enkupig panntradition. Pannan är ett ekonomiskt val – sett till inköpskostnad, läggningsarbete och underhåll.
Täckande bredd: 1100 mm
Tjocklek: 0,5 mm
Taklutning minst: 14 grader
Profilhöjd: 39 mm
Vikt/m2: 4,6 kg


Plåttak finns i form av korrugerad takplåt, plant plåttak och plåttak som efterliknar takpannor. Till plåtens fördelar hör att den bara väger cirka fem kilo/kvadratmeter. Det innebär att du slipper dimensionera takkonstruktionen för takbeklädningens egenvikt (annars nödvändigt för t.ex. lertegel och betongtakpannor).
En annan fördel är att du kan lägga takplåt på tak som har lutning under 22 grader. Det kan du inte med takpannor. Dessutom är plåt lätt att lägga. Bredden på takplåtarna (1100 mm) gör takläggningen snabb och enkel. Plåtarna finns i flera längder som kan kombineras vilket minimerar tidskrävande kapning.
Ännu en fördel är att livslängden är lång, uppemot 50–60 år, eftersom plåt varken kan frysa eller vittra sönder. BYGGmax lämnar 10 års funktionsgaranti på all takplåt.
Fantompannan kräver en taklutning på minst 14 grader. Fantompannan har en enkupig takpanneprofil som bygger på varmförzinkad stålplåt, belagd med en skyddande ytbehandling bestående av totalt 8 skikt. Skarvarna är försedda med vattenrilla som hindrar att vatten tränger in. Vid renovering av tak med papp kan plåten läggas direkt, utan strö eller bärläkt. Detta förutsatt att taket är tillräckligt plant. (I annat fall krävs alltså montering av strö- eller bärläkt).
Plåtarna kapas med nibblingsmaskin eller nibblertillsats för borrmaskin. Du kan även använda en fintandad sticksåg för metall. Det är absolut förbjudet att kapa plåten med vinkelslip eftersom den värme som utvecklas av friktionen mellan kapskiva och metall förstör plåtens rostskydd. Vid nybyggnation, använd godkänt undertak eller läkt direkt på takstolarna. Vid renovering, kolla att taket är plant.
Fäst bärläkten med galvad spik eller skruv genom ströläkten. Plåtarna monteras från vänster till höger. Placera den första plåten uppe vid nocken, så kan du använda bärläkten som ”stege”.

Förarbete


Underlaget bör vara råspont och papp. Kontrollera att taket är rakt, genom att mäta diagonalerna. Se till att taket är plant.
Läktning på undertak: Dimension 25 x 38 rekommenderas för strö- och bärläkt.
Avstånd mellan ströläkt: 600 mm
Avstånd mellan bärläkt: 350 mm (utom vid takfot, där läktavståndet minskas till 250 mm) Vid fribärande läktning direkt på takstolarna, dimensioneras virket efter snözon.


Infästning


Använd farmarskruv 4,8 x 35 för att fästa plåtarna i läkt. Skruva i profilbotten. Använd farmarskruv/överlappskruv 4,8 x 20 för att sammanfoga plåtarna.

Bra att tänka på


Var försiktig när du går på ditt plåttak. Gå i vågdalarna och där det finns bärläkt under. Det krävs bygglov inom detaljplanelagt område vid byte av takläggningsmaterial (ibland kan kommunen kräva bygglov vid byte av färg på taket). Svarta tak absorberar mer värme.

Underhåll/Tips


Se till att lacken är hel. Bättringslacka vid behov. Bättringslacka även eventuella klippkanter och kapytor som uppstått vid montaget. Grenar och dylikt som skaver på taket, bör avlägsnas. Undvik att beträda taket i onödan.
Snabba fakta
Typ Kattopelti tiilikuvio