Gjut en bordsskiva i betong

Att gjuta en bordsskiva i betong är enkelt och det går bra att göra det hemma. En bordsskiva i betong passar fint t.ex. till ett soff- eller sidobord. Med de här instruktionerna kan du göra betongskivan enligt egna mått – du gör gjutformen i den storleken du vill att skivan skall vara. Men tänk på att den färdiga betongskivan är tung, så gör inte för stora skivor i ett stycke. Till gjutformen använder vi formplywood som har en beläggning som ger en slät yta på betongen och som gör att betongen släpper lättare när det är dags att forma av.

Följ instruktionerna och du lyckas med projektet!


1. Bygg först gjutformen. Såga till remsorna K1 och K2. Till den här skivan är de 35 mm breda så skivan blir 35 mm tjock. Förborra i K1 och K2 och skruva fast remsorna mot skivan J med träskruv uppifrån. Försänk skruvarna.

 

2. Försegla skruvarna med maskeringstejp. Tejpen hindrar betong att fastna i skruvspåren.

 

3. Täta skarven mellan J och K och mellan K1 och K2 med en tunn sträng av silikon. Doppa fingret i lite vatten med en droppe diskmedel i och stryk ut silikonsträngen så det blir jämnt. Skarven blir tät och skivans kant blir lite rundad och därmed mindre känslig.

 

4. Klipp till armeringsnätet så att det passar i formen. Det ska vara ca 3 cm mellanrum mellan nätet och kanterna.

 

5. Nu är det dags att börja gjuta. Lägg formen på ett stabilt underlag där den kan ligga i fyra dagar. Använd vattenpass och se till att formen ligger vågrätt. Smörj hela formen på insidan med formolja eller matolja.

 

6. Blanda betongen enligt anvisningar på förpackningen och fördela den jämnt i formen. Fyll först upp formen till drygt hälften och knacka rejält ett upprepat antal gånger med hammare på formkanten så att alla luftbubblor kommer upp till ytan.

 

7. Lägg i armeringsnätet och tryck ner det lätt i betongen.

 

8. Fyll resten av formen och knacka på formkanten igen. Fortsätt knacka eller eller på annat vis vibrera hela formen för att verkligen få bort all luft ur betongblandningen.

 

9. Se till att armeringsnätet ligger rätt. Det ska ligga under ytan och några cm från alla kanter och får inte sjunka ner i betongen mot bottenplattan. Dra av ytan med en bräda mot K och släta ytan med en bred spackel.

 

10. Täck formen med plastfolie och vänta ett dygn. Lyft plasten och vattna betongen. Lägg på plasten igen och upprepa vattningen i ytterligare tre dygn.

 

11. Efter fyra dygn har betongen härdat färdigt och det är dags att ta bort formen. Skruva bort skruvarna ur formsidorna K och ta bort sidorna.

 

12. Nu är betongskivan färdig. Lägg upp betongskivan t.ex. på ett bordsunderrede. Behandla ytan t.ex. med olja, som ger skivan ett bra skydd.

gjut en betongskiva
gjut en betongskiva
gjut en betongskiva

Material du behöver till gjutningen