Terassin tukirakenteet ja laudoitus tehdään painekyllästetyistä puumateriaaleista, jotta ne kestävät Suomen sääolosuhteet. Suomessa käytetään usein Pohjoismaista NTR-merkintää kertomaan kyllästetyn puun ominaisuuksista.
NTR-AB-luokiteltua kestopuuta käytetään rakennelmissa, jotka eivät ole maakosketuksessa (esim. aidat, kukkakehikot ja puutarhan tilanjakajat).
NTR-A on luokituksista korkein. Käytä aina tätä materiaalia, kun rakennat runkorakenteita maakosketukseen tai esim. laituria.
Materiaalivahvuuksia
Tavallisimmat lautojen paksuudet ovat 22, 28 ja 34 mm.
Näistä 22 mm:stä lautaa tulee käyttää esim. säleikköihin, aitamateriaaliksi tai pienehköihin puulaattoihin, joihin halutaan sirompaa ulkonäköä tai edullista materiaalia. Se sopii myös käytettäväksi vahvistamaan erilaisia tukirakenteita.
Terassin lattiaan käytetään useimmiten 28 mm:n vahvuista lautaa.
Mitä paksumman materiaalin valitset, sitä vakaammalta se tuntuu jalalle. Valitsemalla 34 mm:n lautavahvuuden voit kasvattaa lattiakoolausvälin jopa 80 cm:in normaalin 60 cm:n sijaan. Jos kuitenkin käytät 60 cm:n koolausväliä 34 mm:n terassilaudan kanssa, voit lisätä terassillesi myös raskaampia yksiköitä, kuten poreammeen tai paljun.
Lautojen leveydet ovat useimmiten 95, 120 tai 145 mm. Leveämpi laudoitus antaa terassillesi ylellisen vaikutelman ja on nopeampi asentaa. Lopulliset, toteutuneet hintaerot/m2 eivät ole eri lautaleveyksien välillä yleensä merkittäviä, joten valitse se laudan leveys joka mielestäsi näyttää ja tuntuu parhaalta terassillesi.
Uritettu lauta tarjoaa ryhdikkyyttä terassin ulkonäköön ja estää jonkin verran lattian liukkautta. Se on kuitenkin haastavampi pitää puhtaana uriin helposti kerääntyvien epäpuhtauksien takia.
Parempi puoli ylöspäin
Asenna terassilauta niin, että sen parempi puoli on ylöspäin. Jos molemmat puolet ovat yhtä hyviä, asenna lauta sydänpuu (se puoli, jossa puun vuosirenkaat ovat lähempänä toisiaan) ylöspäin.
Valitse oikea ruuvi
Oikeantyyppisen ruuvin valinta lautojen kiinnittämiseen on terassisi kestävyyden kannalta tärkeää. Käytä tarkoitukseen saatavilla olevia Suomen sääolosuhteet kestäviä terassiruuveja.
C4 ja C5 -korroosionestoluokan teräsruuveja käytetään yleensä terassin rakentamisessa. Jos ruuvi on korroosionestoluokiteltu, löytyy tästä aina merkintä myyntipakkauksesta.
Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen ruuvien kohdalla käytetään merkintöjä A2 ja A4. Ruuvit, joissa on merkintä A2, kuuluvat korroosionestoluokkaan C4, ja A4-merkinnän ruuvit luokkaan C5.
Korroosionestoluokan C4/A2 ruuveja voit käyttää normaaleissa sisämaan olosuhteissa, mutta jos terassisi sijaitsee uima-altaan, meren, suolattavan tien tai muun altistavan elementin läheisyydessä, on hyvä käyttää C5/A4 -luokkaan kuuluvia ruostumattomasta teräksestä valmistettuja ruuveja. Ruostumattomat ruuvit ovat karkaisemattomina paremmin liikettä kestäviä ja paras vaihtoehto terassillesi.
Suositeltavat ruuvit eri terassilautavahvuuksille ovat:
22 mm:n laudalle ruuvikokoa 4,2 x 42 mm
28 mm:n laudalle 4,2 x 55 mm ja
34 mm:n laudalle 4,8 x 75 mm.
Voit myös käyttää piilokiinnitykseen tarkoitettua asennustyökalua ja ruuveja.
Huolto
Huolla terassisi pesemällä ja öljyämällä se kerran kesässä. Tarkista samalla, ettei rakenteisiin ole muodostunut mikrobikasvustoa.