Sisäovia on saatavana useita eri kokoja, muotoja ja värejä. Yksinkertaisimmat ja edullisimmat mallit valmistetaan muottipuristetusta MDF-rungosta, ja niiden keskiosat on jäykistetty kennorakenteen avulla. Saatavilla on myös ovia, joiden kehys on massiivipuuta ja esimerkiksi peiliosat MDF- tai lastulevyä. Hintavin vaihtoehto on kokonaan massiivipuusta tehty ovi, joka painonsa ansiosta antaa vankan ja jykevän käyttötuntuman. Pelkästään ulkonäön perusteella on hyvin vaikea erottaa eri ovityyppejä toisistaan, sillä kevyemmätkin ovet näyttävät samoilta kuin massiivipuusta valmistetut. Vasta käsiteltäessä väliovea huomaa, mikä ovityyppi on kyseessä.
Massiiviovi on painava ja tiheämmän rakenteensa ansiosta se eristää hyvin ääntä. Se voidaan myös tarvittaessa hioa ja maalata uudelleen. Ovet, joissa on käytetty sekä massiivipuuta kehyksessä että MDF- tai lastulevyä peiliosissa, antavat lähes saman painon tunteen käyttäjälleen kuin massiivipuuovet, mutta eivät materiaaliensa puolesta sovellu yhtä hyvin uudelleen hiottaviksi. Näiden ovien pintakäsittelyaineet ovat myös herkempiä naarmuille.
Ovien ulkonäköseikat ovat makuasioita, mutta erityyppisten ovien ominaisuudet myös eroavat toisistaan, ja siksi niiden tunteminen voi olla tärkeää. Jos esimerkiksi olet valitsemassa uutta ovea makuuhuoneeseen, voi oven äänieristävyyskyky olla ratkaiseva tekijä.
Vasen- vai oikeakätinen?
Nykyään myytävänä olevissa ovimalleissa voit itse valita oven kätisyyden asentaessasi sitä. Tietääksesi kumpi kätinen ovesi on, seiso sillä puolella oviaukkoa, jolla saranat näkyvät oven ollessa kiinni. Jos ne ovat oikealla puolella, on ovesi oikeakätinen ja jos vasemmalla, on se vasenkätinen. Saatavilla olevien ovien lukkomekanismit voidaan tarvittaessa kääntää 180 astetta, jolloin sen kätisyys vaihtuu, kun samoin saranamekanismit voidaan asentaa kumpaan puoleen ovea tahansa.
Jos asennat sisäoven kylpyhuoneeseen, muista asentaa myös kylpyhuonekäyttöön suunniteltu kynnys, joka mahdollistaa ilman oikeanlaisen kierron.
Ovien mitat ilmaistaan moduulimittoina
Sisäovien karmimitat ilmaistaan desimetreinä. Esimerkiksi 9 x 21-moduulimitoituslukema kertoo, että seinän aukon, johon ovenkarmit asennetaan, leveys on 9 desimetriä, eli 90 cm, ja korkeus 21 desimetriä, eli 210 cm. Karmin todellinen koko on n. 20 mm pienempi kuin sen moduulimitta, jotta aukkoon mahtuvat myös tarvittavat eristeet, ja jotta karmin ja seinärakenteen väliin jää pieni elämistila seinän mahdollisten liikkeiden varalta lämpö- ja kosteusolosuhteiden vaihtuessa.
Sisäovia koskevat rakennusmääräykset on myös hyvä tietää. Uudisrakentamisessa oviaukon vapaan leveyden tulee olla vähintään 800 mm, joten sisäoven aukon leveyden tulee olla vähintään 90 cm. Välioveksi sopii siis esimerkiksi ovi, jonka moduulimitat ovat 9 x 21. Huomioi myös, että rakennusmääräyksissä kynnys saa olla enintään 20 mm korkea, ja sen on oltava muotoiltu niin, että esimerkiksi pyörätuolin käyttö on mahdollista. Tarkista tarvittaessa oman kuntasi rakennusviranomaiselta uudisrakentamiseen liittyvät ohjeet ja määräykset.
Valitessasi painiketta (kahva) uuteen välioveesi, varmista että se on tarkoitettu sisäoveen, sillä ulko-oveen tarkoitettu painike on mitoitettu eri tavoin.
Huolto
Puhdista väliovesi kostealla rätillä, käytä tarvittaessa muutamaa tippaa astianpesuainetta. Aikaa myöden voivat pinnat ja kulmat voivat kolhiintua, joten paikkamaalaa vaurioituneet kohdat tarvittaessa korjausmaalilla.
Ajattele kestävästi
Valitsemalla klassisen tyylikkään sisäoven et ehkä koskaan kyllästy sen ulkonäköön. Jos kuitenkin haluat vaihtelua, ei sinun välttämättä tarvitse hankkia uutta ovea, sillä jo pelkkä maalaus ja värin vaihto voivat ajaa asian. Jos väliovesi ovat sileäpintaiset (laakaovet), voit asentaa niihin listat siten, että saat niihin peiliovivaikutelman. Jos haluat ryhdikkäämmän ja modernimman ilmeen, asenna listat pystysuoraan. Voit myös asentaa lasia johonkin ovilehden kohtaan, jolloin saat johdettua valoa haluamaasi tilaan. Valitse himmeä lasi, jos haluat lisää valoa kylpyhuoneeseen tai WC:hen.