Rakenna istutuslaatikko

 

Seuraa ohjeita ja onnistu projektissa!
Rakenna istutuslaatikko, joka toimii kuin pieni kasvihuone – taimet ja kasvit voi istuttaa aikaisemmin kuin avomaalle, koska ne ovat laatikon lasiluukun alla suojassa. Neljä ylijäännyttä lasihyllylevyä Ikean Billy-kirjahyllystä asettivat mitat tälle istutuslaatikolle. Jos sinulta löytyy vanha ikkuna, voit rakentaa laatikon sen mittojen mukaan.

Istutuslaatikon rakentaminen vaihe vaiheelta

Yksi tai kaksi lavakaulusta sopii myös mainiosti istutuslaatikoksi, silloin lasiluukun mitat voi sopeuttaa niiden mukaan. Istutuslaatikko on jalallinen koska se tulee seisomaan maassa olevissa rei’issä, jotka tämän laatikon kohdalla tulee olemaan 22 cm syvät.

Vaihe 1

Sahaa 2 kpl 475 mm ja 2 kpl 425 mm pituista jalkaa K 45x45 kestopuusta. Sahaa 5 kpl 1200 mm pituista palaa H 20x95 ulkoverhouspaneelista etu- ja takaosaa varten. Sahaa 4 kpl 735 mm pituista palaa J 20x95 ulkoverhouspaneelista laatikon sivuja varten. Sahaa 1 kpl 1200 mm pituinen pala F 20x145 ulkoverhouspaneelista takaosan korkeampaa osaa varten. Sahaa 2 kpl 735 mm pituista palaa G 20x145 ulkoverhouspaneelista sivujen vinoja osia varten. Sahaa osat vinoon niin, että takaosa on 145 mm korkea ja etuosa 95  mm korkea.

Vaihe 2

Liimaa ja ruuvaa 4,2x55mm terassiruuveilla yksi vinoon sahattu osa G ja 2 kpl sivulautaa J kiinni yhteen takajalkaan ja yhteen etujalkaan. Valmista toinen sivu samalla tavalla, mutta peilikuvana.

Vaihe 3

Liimaa ja ruuvaa kiinni 3 kpl lautaa H etupuolelle ja 2 kpl lautaa H ja yksi lauta F takaosaan.

Vaihe 4

Malaa istutuslaatikon kehys.

Vaihe 5

Luukku valmistetaan rimoista, jotka liimataan ja ruvataan yhteen ja joihin lasivelyt asetetaan. Sahaa 5 kpl 710 mm pituista rimaa C 15x43 mm ympärihöylätystä puutavarasta ja 5 kpl 796 mm pituista rimaa D 15x27 mm ympärihöylätystä puutavarasta. Liitä yhteen yksi osa C ja yksi osa D niin, että D tulee ulos 43 mm molemmista päistä. Liimaa ja ruuvaa yhteen 3x35 mm puuruuveilla osat C ja D. Liimaa ja ruuvaa loput osat C ja D samanlaisiksi osiksi.

Vaihe 6

Sahaa 2 kpl 1211 mm pituista rimaa A ja B 15x43 mm ympärihöylätystä puutavarasta.

Vaihe 7

Liimaa ja ruuvaa 3x35 mm puuruuveilla kaikki viisi osaa CD rimoihin A ja B 265 mm välein. Tarkista, että kansi ja kaikki ruudut ovat suorakulmaisia. Mittaa diagonaalit – jos kaikki ovat saman mittaiset, kulmat ovat suorat.

Vaihe 8

Sahaa 4 kpl 265 mm pituista palaa E 15x27 mm ympärihöylätystä puutavarasta. Liimaa ja ruuvaa kiinni nämä palat rimojen D väliin yhdelle pitkälle sivulle. Toinen pitkä sivu tulee olemaan alaspäin ja siihen ei tule rimoja, jotta sadevesi päsee valumaan pois.

Vaihe 9

Öljyä ja pohjamaalaa luukku.

Vaihe 10

Laita hieman ikkunakittiä ikkunanpuitteeseen. Aseta kaksi tulitikkua B:n päälle, jotta lasi saa hieman etäisyyttä. Aseta lasi paikoilleen ja paina se kevyesti kittiin. Kiinnitä lasit lasituslangalla. Kulmissa lankanaulat tulee olla eri etäisyyksillä kulmista jännityksen välttämiseksi lasissa. Lisää ikkunakittiä reilummin ikkunanpuitteisiin. Kasta kittiveitsi veteen, jossa on astianpesuainetta ja vedä kittireuna puhtaaksi. Mikäli kittireunaa on siistittävä, se on helpointa tehdä astianpesuaineveteen kastetulla sormella.

Vaihe 11

Anna kitin kuivua vähintään viikon verran ennen kuin maalaat luukun ikkunamaalilla kaksi kertaa. Maalaa kittireuna vapaalla kädellä ja anna värin tulla muutama mm lasin päälle sinetöidäksesi liitoskohdat.

Vaihe 12

Aseta luukku istutuslaatikon päälle ja ruuvaa saranat kiinni takaosaan. Koska kyseessä on nostosaranat, luukun voi poistaa kun kasvit ovat kasvaneet isoiksi.