Fördelar med laminatgolv | ByggmaxFördelar med laminatgolv | Byggmax

Mitä laminaattilattia on?

Här kan du läsa om vilka fördelar det finns med att lägga laminatgolv i hemmet.

Jos haluat kestävän, helppohoitoisen ja edullisen lattian, voi laminaatti olla oikea materiaaliratkaisu lattiaprojektiisi. Lattialaminaatti koostuu neljästä kerroksesta, jotka on liitetty tiukasti toisiinsa laminointiprosessilla. Näkyviin jäävä koristekerros on itse asiassa paperille painettu autenttinen puu- tai kivijäljitelmäkuvio. Sen päällä on melamiinihartsista tehty pintakerros, joka suojaa lattiaa naarmuilta ja iskuilta. Laminaatin ydin koostuu tiheäkuituisesta HDF-levystä (high density fiber), joka toimii lattialevyn runkona. Alimmaisena on vielä kerros, joka vahvistaa ja vakauttaa levyn rakennetta.

Laminaattilattia soveltuu kovuutensa ansiosta myös kotieläintalouksille ja aktiivisille perheille. Laajan kuviovalikoiman ansiosta voit luoda kotiisi juuri haluamasi tunnelman. Laminaatti sopii myös lattialämmitettyihin ratkaisuihin ja sen lukkopontti-rakenne tekee siitä helpon asentaa. Suosittelemme tilaamaan kotiin näytepaloja erilaisista laminaateista, jolloin voit paikan päällä valita parhaiten kotiisi sopivan mallin.

[ Temasidans namn ]| Byggmax[ Temasidans namn ]| Byggmax

Mitä tulee ottaa huomioon laminaattia valittaessa?

Erittäin laajan kuviovalikoiman lisäksi laminaatit jaetaan myös eri AC-luokkiin (Abrasion Class) kovuutensa ja iskunkestävyytensä mukaan. AC on kansainvälinen luokitusjärjestelmä, joka ilmaisee lattiamateriaalille sen asennuspaikan ja kulutuskestävyyden. AC1-luokiteltu laminaatti kestää vähemmän rasitusta ja voi siksi sopia esimerkiksi makuuhuoneeseen, jossa lattian käyttö on vähäisempää. AC3-laminaatti on kestävämpää ja sopii hyvin vaikkapa keittiöön, kun taas AC5-luokiteltu kestää niin paljon rasitusta, että sitä voidaan asentaa vaikkapa julkisiin tiloihin, kuten kauppoihin ja ravintoloihin. Laminaattia valitessa kannattaa siis huomioida minkälaiseen tilaan se asennetaan ja minkä verran kulutusta sen tulee kestää. Muista myös, että kaikki laminaattilattiat eivät kestä kosteutta. Laminaattimateriaalin kovuuden ansiosta lika ja roiskeet eivät tartu siihen, joten laminaatti on erittäin helppo pitää puhtaana imuroimalla ja kuivallakin liinalla pyyhkimällä.

Laminaatin ja parketin ero

Valittavanasi on laaja valikoima erilaisia lattiamateriaaleja, mikä voi tehdä eri vaihtoehtojen vertailusta vaikeaa. Laminaatti ja parketti ovat suosittuja lattiamateriaaleja vaikkapa olohuoneisiin, mutta miten ne oikeastaan eroavat toisistaan?

Suurin ero näiden materiaalien välillä on, että parketti on oikeaa puuta, kun taas laminaatti jäljitelmää. Parkettilattia on herkempi naarmuuntumaan ja vaatii vuosien varrella jonkin verran huoltoa, kun taas laminaatti kestää paremmin kosteutta ja on helppo pitää puhtaana. Parketin voi hioa jos siihen tulee kolhuja, laminaattia ei. Parkettilattia on kalliimpi kuin laminaattilattia, mutta oikealla hoidolla se on myös pitkäikäisempi.

Valittaessa lattiamateriaalia hyvä lähtökohta on selvittää oma budjettisi remonttiin, minkälainen lattian kulumis- ja kolhiintumisriski on, sekä miten paljon annat arvoa luonnollisuudelle. Näihin kysymyksiin vastattuasi voitkin jo toivottavasti valita sopivimman materiaalin juuri sinun kotiisi.