90x90 liimapalkki

3 m
Tuotenumero: 08890092
Kestävä rakennemateriaali, joka soveltuu yksinkertaisempiin rakennelmiin, kuten pientaloihin, autotalleihin ja kuisteihin.
Näytä enemmän
kpl
Varastosaldo Valitse myymälä
Valitse myymälä nähdäksesi varaston tilan
Osta verkosta
Anna postinumerosi toimitus- ja varastotietoja varten.
Hae postinumeroa

90x90 liimapalkki

Valmistus

Liimapuu valmistetaan teollisesti valvotuissa olosuhteissa. Lamellien sormiliitostekniikka mahdollistaa puutavaran merkittävän pituuden. Valmistusperiaate on yksinkertainen, laudat pinotaan ja liimataan toisiinsa, jolloin ne muodostavat isoja palkkeja/pylväitä. Liimapuun kokoa ja pituutta rajoittavat ensisijaisesti sen kuljetusmahdollisuudet.

Rakenne

Liimapuu koostuu useista laudoista, jotka on liimattu yhteen. Puun syiden suunta on palkkien pituuden suuntainen. Lamellin paksuus on normaalisti 45 mm suorissa palkeissa. Liimapuupalkkien korkeus on monikertainen lamellin paksuuteen verrattuna. Liimapuu on vahvempaa ja jäykempää kuin saman mittainen tavallinen puutavara. Tämä johtuu niin sanotusta lamellivaikutuksesta, sillä liimapuuhun valitaan lujuudeltaan erilaisia lautoja. On olemassa vain hyvin pieni riski, että laudoissa olevat mahdolliset viat sattuisivat samaan kohtaan. Lamellit on lisäksi luokiteltu lujuuden mukaan, ja lujimmat lamellit sijoitetaan yleensä uloimmiksi, koska juuri uloimmille lamelleille kohdistuu suurempi jännitys.

Käyttöalueet

Liimapuupalkkeja on saatavilla noin 35 eri mitassa, ja ne soveltuvat ensisijaisesti pientalojen, autotallien ja kuistien rakentamiseen.

Liimapuu on rakennemateriaali ja sen lujuusluokka Ruotsin markkinoilla on CE L40c. Palkkien ala- ja yläreunassa on käytetty vahvempaa lamellipuuta, sillä niihin kohdistuu eniten vetojännitystä ja puristuskuormitusta. Yhdistetty liimapuu mahdollistaa puutavaran tehokkaamman hyödyntämisen. Laadukasta puuta voidaan sijoittaa niihin kohtiin, joihin kohdistuu eniten rasitusta, ja laadultaan hieman vaatimattomampi puu voidaan sijoittaa sinne, missä rasitus ei ole yhtä kovaa. Vaihtoehtoisesti liimapuu voidaan valmistaa lamelleista, jotka kaikki ovat samaa laatua.

Ympäristö

Liimapuutuotteilla on selkeä paikkansa kiertotalousyhteiskunnassa. Puumateriaali on uusiutuvaa, kierrätettävää ja tuotteiden valmistuksessa käytetään suurimmaksi osaksi bioenergiaa. Liimapuu ei myöskään muutu ongelmajätteeksi, sillä energiakäytön jälkeen tuhka voidaan palauttaa takaisin metsään.

Edut

• Vahvuus – liimapuu on yksi vahvimmista rakennemateriaaleista suhteessa painoonsa.
• Ympäristö – kyseessä on uusiutuva raaka-aine. Liimapuu voidaan käyttää uudelleen tai kierrättää.
• Ulkonäkö – liimapuu näyttää hyvältä ja on siksi arkkitehtien suosiossa.
• Energiatehokkuus – liimapuun valmistus kuluttaa vain vähän energiaa muihin materiaaleihin verrattuna.
• Kestävyys – liimapuu kestää vaativissa ympäristöissä paremmin kuin monet muut rakennusmateriaalit.
• Muotoiltavuus – liimapuuta voidaan valmistaa käytännössä mihin tahansa muotoon. • Muodonpitävyys – liimapuu ei väänny eikä taivu.
• Palonkestävyys – liimapuu kestää tulta paremmin kuin monet muut materiaalit, mikä huomioidaan usein myös vakuutusmaksuissa.
• Hinta – liimapuurakenteen kokonaiskustannukset ovat usein matalammat kuin muiden materiaalivaihtoehtojen.
• Työstettävyys – liimapuuta voidaan työstää sekä yksinkertaisilla käsityökaluilla että koneellisilla työkaluilla.

Liimapuu

Liimapuuksi kutsutaan puutuotetta, joka on liimattu vähintään neljästä lamellista, ja se on valmistettu, tarkistettu ja merkitty erityisten säännösten ja vaatimusten (EN 14080) mukaan. Liimapuuta valmistavat sertifioidut yritykset. Puutavaralla on oltava myös CE-merkintä.

Liimapuun tasaisen ja korkean laadun varmistamiseksi valmistajat suorittavat jatkuvaa omavalvontaa, joka merkitsee muun muassa säännöllisten koepalojen ottamista. Koepaloista tutkitaan puun kestävyyttä ja lujuutta. Omavalvontaa valvotaan viranomaisten toimesta myös yllätyskäyntien muodossa.

Palautukset

Puutavaraa ei voi valitettavasti vaihtaa tai palauttaa. Puutavaraksi lasketaan myös listat, mäntylattiat ja paneelit. Puu on elävä ja kosteudelle herkkä materiaali, joka voi pilaantua, jos pakkaus on avattu tai puuta on säilytetty väärin.
Näytä enemmän
Tavarantoimittajan tuotenumero 8890093