Måla om möbler | ByggmaxMåla om möbler | Byggmax

Huonekalujen maalaus

Här får du tips om hur du går till väga för att måla om dina möbler och ge dem nytt liv igen.

Jos huonekalusi alkavat näyttää nuhjuisilta tai jos haluat kunnostaa vaikkapa kirpputorilöydön, voit saada niistä uuden veroiset maalaamalla. Maalaaminen on helppo ja ympäristöystävällinen vaihtoehto ja myös edullisempaa kuin uuden huonekalun ostaminen. Uudelleenmaalaamiseen tarvitset valmistelutyötä, maalausvälineet ja kalustemaalia. Työn jälkeen sinulla on kotonasi täysin ainutlaatuiset kalusteet.

 Parhaat vinkkimme kuluneiden kalusteiden maalaamiseen saat alla olevasta pikaoppaasta.

[ Temasidans namn ]| Byggmax[ Temasidans namn ]| Byggmax

Esivalmistelu

Kuten kaikissa maalausprojekteissa, on esivalmistelu myös kalustemaalauksessa tärkeää parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Käymme seuraavaksi läpi vaihe-vaiheelta kalustemaalaamiseen liittyvät toimenpiteet alkaen maalattavan kohteen puhdistuksesta ja päättyen itse maalaamiseen.

1. Aloita irrottamalla mahdolliset nupit, helat, jalat ja muut osat, joita et halua maalata. Pese huonekalu huolellisesti maalinpesuaineella, huuhtele ja anna sen kuivua kunnolla. Puhdistus on tärkeää tasaisen ja sileän lopputuloksen aikaansaamiseksi.

2. Kaavi vanha maali pois ja hio pinnat hienolla hiekkapaperilla. Näin saat maalisi tarttumaan paremmin. Pyyhi hiontapöly pois mikrokuituliinalla.

3. Jos huonekalussasi on reikiä, kolhuja tai muita vaurioita, paklaa nämä kohdat kuntoon tasoiteaineella. Pikasiloteaine on suunniteltu erityisesti huonekaluille ja muille puusta valmistetuille esineille. Hio pakkeli tasaiseksi sen kuivuttua.

4. Jos maalaat aiemmin käsittelemätöntä puuta, käytä oksalakkaa puun oksakohtiin, jotta ne eivät näy lopullisten maalikerrosten läpi.

5. Pohjamaalaa 1–2 kertaa sopivalla pohjamaalivärillä. Tämä antaa paremman tartuntapohjan maalillesi ja tekee siitä kestävämmän. Lopuksi, kun pohjaväri on kunnolla kuivunut, hio pinnat jälleen kevyesti hienolla hiekkapaperilla ja pyyhi syntyneet pölyt pois.

Tehtyäsi nämä esivalmistelut, voit siirtyä itse maalaustyöhön.

Vinkkejä huonekalujen maalaamiseen

Käytä kalustemaalia ja maalaa valitsemallasi värillä paikat järjestelmällisesti kahdella eri suuntaisella vedolla, jotta mikään osa ei jää maalaamatta. Kunnon maalausvälineisiin sijoittaminen näkyy lopputuloksessasi.

Lakkasivellin sopii erityisesti yksityiskohtien maalaamiseen ja vaikeapääsyisten paikkojen tavoittamiseen. Isommille pinnoille, esimerkiksi ruokapöydän tai ovien maalaamiseen, voit käyttää esimerkiksi vaahtomuovitelaa, jolla saat kauniin ja tasaisen lopputuloksen.

Mieti myös, haluatko matan vai kiiltävän pinnan. Matta väripinta antaa rauhallisen vaikutelman, mutta kiiltävä pinta on kestävämpi. Toisaalta kiiltävä maali heijastaa enemmän valoa ja voi paljastaa pinnan epätasaisuuksia, jos esivalmistelutöissä on ollut puutteita.

Jos haluat huonekaluusi kuvioita tai jakaa sen eri värialueisiin, käytä apunasi maalarinteippiä, viivainta ja suorakulmaa. Kekseliäisyydellä voit luoda täysin oman tyylisi mukaisen värityksen huonekaluusi. Jos käytät maalarinteippiä, muista poistaa se heti toisen maalauskerran jälkeen. Kun toinen maalikerroksesi on kunnolla kuivunut, on huonekalusi käyttövalmis.

Välineet kannattaa puhdistaa heti maalaustyön päätyttyä. Muista, että maalijäämiä ei  saa huuhdella viemäriin, vaan ne tulee toimittaa asianmukaiselle ympäristö- tai kierrätysasemalle.

Inspireras av våra gör det själv-guider