Allt om parkettgolv och dess egenskaper | ByggmaxAllt om parkettgolv och dess egenskaper | Byggmax

Mitä parketti on?

Vi lär dig allt du behöver veta om parkettgolv och dess egenskaper.

Parkettilattia on klassinen puulattia, jota käytetään kodeissa, vapaa-ajan asunnoissa ja julkisissa tiloissa. Parketti koostuu yleensä kolmesta kerroksesta ja sen pintakerros on vähintään 2,5 mm paksu. Pintakerros on yleensä jalopuuta, kuten tammea, saarnia, vaahteraa, pyökkiä, koivua tai pähkinäpuuta. Keskikerros, joka valmistetaan useimmiten pehmeämmästä puulajista, sekä pohjakerros, vahvistavat ja vakauttavat parkettia ja auttavat kestämään siihen kohdistuvaa käyttöä ja kuormitusta. Ero parketti- ja laminaattilattian välillä tulee siitä, että laminaatin keskikerros on kovaa HDF-levyä ja itse kuvio on paperille painettu yleensä puu- tai kivijäljitelmä. Laminaattilattia eristää ääntä enemmän ja sietää vettä paremmin kuin parkettilattia, mutta sitä ei voi hioa uudelleen.

Materiaalina käytetyn puulaadun lisäksi parkettilattian ulkonäköön vaikuttavat useat tekijät. Parkettia saa monina eri leveyksinä ja paksuuksina ja parketin pinnan kuvioita on tarjolla lukuisia, samoin kuin pintakäsittelyvaihtoehtoja. Parketin yksilöllisten ulkonäkövaihtoehtojen ansiosta voit muuttaa sisustettavana olevan huoneen luonnetta ja tehdä siitä elävämmän oloisen.

Allt om parkettgolv och dess egenskaper| ByggmaxAllt om parkettgolv och dess egenskaper| Byggmax

Parketti sopii kaikkiin sisustustyyleihin

lyhyistä puusauvoista, jotka on liitetty yhteen muodostamaan kuvio. Parketteja on saatavilla yksi-, kaksi-, kolme tai jopa nelisauvaisina. Tämä tarkoittaa sananmukaisesti sitä yhteen liimattujen sauvojen lukumäärää, joista yksi parkettilaatta koostuu. Yksisauvaisessa parketissa sauva on yhtä leveä kuin laatta kokonaisuudessaan ja se on sahattu yhdestä puusta. Kaksisauvainen parketti taas muodostuu kahdesta yhteen liimatusta sauvasta jne. Kolmisauvaisessa parketissa sauvat on aseteltu satunnaiseen järjestykseen, mikä antaa valmiille lattialle elävän tuntuisen vaikutelman. Myös itse parkettilaatat voidaan asentaa eri tavoilla, kuten kalanruotokuvioon. Yleissääntöinä voidaan pitää, että yksisauvainen parketti sopii suurempaan huoneeseen, kaksisauvainen lähes kaikkiin huoneisiin ja kolmisauvainen pieneen huoneeseen, mutta loppujen lopuksi kyseessä on makuasia.

Puu, josta parketti on valmistettu, kutistuu ja turpoaa lämpötila- ja kosteusolosuhteiden mukaan, jonka vuoksi asennuskohteen lämpötilan tulisi pysyä 15–20 asteessa ja kosteusprosentin 30–60 välillä läpi vuoden. Olohuoneet ja ruokailutilat ovat parkettilattialle suosittuja asennuskohteita, mutta se sopii tietenkin mainiosti myös kodin muihinkin tiloihin, lukuun ottamatta kylpy- ja kodinhoitohuoneita, joihin parketti kosteusherkkänä materiaalina ei sovellu.

Laatu ja ylläpito

Parkettilattia on laadukas valinta kotiisi ja toisin kuin massiivipuulattia, se on monessa suhteessa huomattavasti kestävämpi. Parkettilattiassa ei ole puussa usein esiintyviä halkeamia, ja parketin kerrosrakenteen ansiosta kokovaihtelut ovat pienempiä lämpötilan ja kosteusolojen muuttuessa. Puulajista ja parketin pintakäsittelystä riippuen kulumista kuitenkin tapahtuu. Lehtipuulajit ovat jonkin verran kovempia ja kulutusta ja kolhuja kestävämpiä kuin havupuulajit. Pintakäsittely antaa parkettilattialle sen lopullisen ilmeen, mutta on myös tärkeä tekijä lattian kestävyyden kannalta siksi, että oikein tehtynä juuri pintakäsittelyaine on lattia-asennuksen kuluva osa, ei itse puupinta. Pintakäsittelyyn voidaan käyttää lakkaa, mattalakkaa, öljyä, vahaa, petsiä tai kuullotin-ainetta.

Lattian kunnon ja ulkonäön säilyttämiseksi on sen säännöllinen puhtaanapito imuroimalla ja kuivamoppaamalla tärkeää, samoin mahdolliset tahrat tulisi poistaa ripeästi. Lakatut ja öljytyt parkettilattiat tulee huoltokäsitellä muutaman kerran vuodessa lattiatyypille tarkoitetulla aineella. Riippuen parkettilattian paksuudesta, se voidaan hioa ja pintakäsitellä uudelleen, kun se on kulunut, jolloin lattiasta tulee jälleen uuden veroinen. Oikein huollettuna parkettilattiasi kestää monia vuosia.