50x100 kestopuu

NTR/AB, sahattu
Tuotenumero: 08750100
Paino: 4
Puutavaran pituus vaihtelee myymälöittäin. Normaalisti saatavilla on 2-3 eri pituutta väliltä 2,7-5,4 m.
Voit tarkistaa myymäläkohtaiset puutavaran pituudet soittamalla oman myymäläsi Puupuhelimeen. Katso myymäläkohtaiset puhelinnumerot ja palveluajat tästä.
Valitse väri
HUOM! Ota huomioon, että näytöllä näkyvä väri ei aina vastaa todellisuutta.
Valitse myymälä tarkistaaksesi varastotilanne
Lähetetään
2-5 arkipäivät sisällä
Klikkaa & nouda
Alkaen
2 19 /m
m
50x100 kestopuu

Kuusi vai Mänty


Kaikki NTR-luokiteltu puu on mäntyä ja BYGGmax myy ainoastaan NTR-luokiteltua puuta. Kuusen solurakenne on laadultaan sellainen, ettei siihen ole mahdollista ”painaa” kyllästysainetta. Kuusilauta saa pintaansa ainoastaan painekyllästetyn ulkonäön, mutta se luo ainoastaan ulkoisen suojan. Painekyllästettyä puuta (mäntyä) tulee käyttää kaikkialla siellä missä halutaan puurakenteiden olevan suojattu.

Läpikyllästetty puu


Puun sisällä on sydän ja tätä ympäröi kerroksittain pintapuu. Sydänpuu on rakenteeltaan niin kovaa ettei siihen saada painettua kyllästysainetta. Tämä ei sinänsä haittaa, sillä ydin sisältää nk. pinosylvinfenoleja, jotka toimivat luonnollisena kyllästeenä. Ympäröivä puuaines on sitä vastoin altista laholle. Hankkimalla NTR-luokiteltua puuta voi aina olla varma, että puuaines on läpikyllästettyä.

Myrkyllinen


Vaikka painekyllästetty puu voi joskus tuntua pinnaltaan kostealle, ovat kaikki metallit ja kemikaalit kiinnitetty puuhun ennen kuin tuotteet lähtevät eteenpäin tehtaalta. Ihokosketus tai esimerkiksi puupintoja nuoleva karja eivät normaalisti aiheuta minkäänlaisia reaktioita.

Kyllästeaineen/kyllästyksen valvonta


Painelyllästetyn kestopuun tuotannossa noudatetaan pohjoismaisia NTR-laatukriteereitä. Kestopuun tuotanto on laadunvalvonnan alaista. Kestopuun laadunvalvonnasta vastaavat puolueettomat laaduntarkastusyhteisöt Inspecta Sertifiointi OY ja Finotrol Oy.

NTR AB (Keltainen merkintä) Puutavaralle jota käytetään maan yläpuolella


Tätä puutavaraa ei tule käyttää rakenteissa, jotka ovat kosketuksissa maan tai veden kanssa. NTR AB -luokiteltu puu ei saa sisältää Kromia (Cr), arsenikkia tai muita raskasmetalleja. Kyllästykseen käytetään kuparia, joka toimii kyllästeaineen pääosana. Jokaisesta myyntipisteestä löytyvät kaikki tarvittavat tuotetiedot, joista käy ilmi mm. eri kyllästysluokkiin kuuluvan puutavaran suositellut käyttökohteet, käytetyt aineet ja asianmukainen jätteiden käsittelytapa. Tarvittaessa BYGGmax voi toimittaa tuotetiedot sähköisesti.

NTR AB -luokitellun puun käyttökohteet


Puutavaraa käytetään maan- ja/tai vedenpinnan yläpuolelle sijoittuvissa rakenteissa, joissa tarvitaan lahosuojaa, esimerkiksi puutarhakalusteet, aidat, katosrakennelmat. Puutavaran ei tule olla jatkuvassa kosketuksessa maahan/veteen johtuen tuotteet rajallisesta kosteudenkestävyydetä.

Kiinnitys


Puolueettomat testit ovat osoittaneet, että painekyllästetystä puusta löytyvät suolat tarttuvat ja vaikuttavat perinteiseen puuruuviin voimakkaammin kuin mitä aiemmin ollaan tiedetty. Ruostevaurioita esiintyy kohdassa missä ruuvinkanta kiinnittyy ruuvinvarteen. Vaurioiden muodostuminen kyseiselle alueelle johtuu siitä, että juuri tähän kohtaa kerääntyvät sekä happi, suola että kosteus. On olemassa riski, että tavallinen puuruuvi ruostuu katki hyvinkin lyhyessä ajassa. Painekyllästetty puutavara tulee kiinnittää ruostumattomilla ruuveilla tai muulla vastaavalla tuotteella, jolla on korroosioluokitus 4.
C/C -mitan tulee olla enimmillään 600mm. Laudan ollessa 28mm paksu saadaan 600mm c/c -mittaa käyttämäällä aikaan erittäin tukeva lattia.
Lautojen kiinnittämiseen käytettävien ruuvien pituus tulee olla vähintään 55mm. Kiinnitä lauta jokaisesta kiinnityskohdasta kahdella ruuvilla. Esiporaamalla ruuvinreiät lautojen päihin voidaan ehkäistä puun halkeamista.

Kierrätys


Laki kieltää yksityishenkilöitä polttamasta painekyllästetyn puun jätepaloja. Puutavara sisältää kuparia ja jätepuu tulee toimittaa ongelmajätteelle tarkoitettuun paikkaan. Siellä puu poltetaan oikeaoppisesti ja kupari erotellaan tuhkasta.
Nopeat tiedot
Lyhyt pituus Ei
Rihlattu Ei