Guide inomhusfärg | ByggmaxGuide inomhusfärg | Byggmax

Sisämaaliopas

Läs vår guide och få en bred överblick över olika inomhusfärger. Med hjälp av av den kan du välja rätt färg till ditt målarprojekt. 

Huoneen uudellenmaalaaminen on nopea tapa tuoda muutosta kotiisi. Maalasitpa sitten seiniä, kattoa, lattiaa, huonekaluja tai vaikkapa kylpyhuoneen, tuo maalipinnan vaihtaminen uudenlaista vaihtelua ja tunnelmaa. Jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman hyvä, kannattaa valita käyttötarkoitukseen sopiva maali. Erilaiset pinnat, käyttötarkoitukset ja olosuhteet vaativat erilaiset maalit, ja siksi sisämaaleja onkin tarjolla lukuisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kylpyhuone vaatii vedenkestävän maalin, sisäkatto taas helposti levitettävän vaihtoehdon, joka ei valu pensselin vartta pitkin maalarin käsille.

Me Byggmaxilla haluamme auttaa sinua onnistumaan maalausprojektissasi ja olemme siksi tehneet tämän oppaan sisustusvärien maailmaan. Saat siitä laajan yleiskatsauksen yleisimmistä maalityypeistä ja niiden käyttökohteista sekä myös tietoa niiden erityispiirteistä. Oppaamme avulla pystyt valitsemaan oikean maalin kohteeseesi ja saamaan siistin lopputuloksen. Muista myös Byggmaxin sävytyspalvelu, sen avulla saat juuri sinun kotiisi sopivat värisävyt. Tarjoamme sävytyksen kaikkiin maaleihin hintaan 1€/litra.

Guide inomhusfärg | ByggmaxGuide inomhusfärg | Byggmax

Kattomaali

Maalatessasi sisäkattoa, käytä tarkoitukseen erityisesti valmistettua sisäkattomaalia. Se peittää hyvin ja on helppoa levittää, eikä se jätä raitoja maalattavaan pintaan. Laadukas sisäkattomaali ei myöskään roisku maalattessa, eikä valu telan vartta pitkin maalarin käteen, kuten muihin tarkoituksiin tarkoitetut maalit helposti tekevät. Katon maalaus voi ajoittain olla hieman haastavaa, mutta oikean, tarkoitukseen suunnitellun maalin valinta helpottaa projektin toteutusta huomattavasti.

Sisäkattoon suosittelemme käytettäväksi täyshimmeää kattomaalia, jonka kiiltoaste on 0–5, jolloin lopullisesta pinnasta tulee valoa heijastamaton. Yleisimmin katon väriksi valitaan valkoinen, joka tuo tilan ja avaruuden tuntua huoneeseen. Tummemman värin valitseminen taas voi tuoda sinne kodikasta tunnelmaa. Voit myös päättää sovittaa kattosi värin seinän tai listojen väriin. Paras neuvomme on, että valitse rohkeasti sisäkattosi väri omien mieltymystesi mukaan.

Seinämaali

Seinämaali on nopeasti kuivuva tuote, joka sopii monentyyppisille alustamateriaaleille. Se mielletään monesti myös huoneen tärkeimmäksi värivalinnaksi. Usein valitsemme eri seinävärejä eri huoneisiin luomaan kuhunkin tilaan sinne haluttua tunnelmaa ja luonnetta. Sinisen eri sävyt tuovat rauhaa ja hiljaisuuden tuntua tilaan, keltainen puolestaan antaa huoneelle energistä tunnelmaa. Valitun maalin värin lisäksi myös maalin kiiltoaste vaihtelee eri huoneiden seinien välillä. Himmeä maalipinta luo rauhallisen tunnelman, koska se ei heijasta juurikaan valoa, kun taas kiiltävämpi maali hylkii tahroja ja kestää paremmin pyyhkimistä. Seinän kiiltoasteen valinta riippuu siis myös siitä, minkä huoneen olet maalaamassa.

Makuu- ja olohuoneisiin käytetään yleensä seinämaalia, jonka kiiltoaste on 6–10. Se on himmeä maali, joka kestää kostealla liinalla pyyhkimisen.

Keittiön seinäpinnoille sen sijaan kohdistuu erilaisia vaatimuksia kuin muissa huoneissa, sillä siellä pinnat todennäköisesti altistuvat roiskeille ja tahroille. Siksi on hyvä valita keittiöön maalipinta, joka kestää hyvin pyyhkimistä. Puolihimmeä maali, jonka kiiltoaste on 11–29, kestää säännöllistä puhdistusta hyvin ja soveltuu siksi mainiosti keittiöön. Kodinhoitohuoneeseen taas kannattaa valita puolikiiltävä maali, jonka kiiltoaste on 30–59. Valmis maalipinta on helppohoitoinen ja sillä on erinomainen kulutuskestävyys.

Puupintojen, kalusteiden ja paneelien maalaus

Halutessasi raikastaa kotisi puupintoja kuten listoja, ikkunanpieliä, ovia tai huonekaluja, on kalustemaali hyvä valinta niiden uudelleenmaalaamiseen. Kalustemaali on joko vesi- tai liuoteohenteinen lakkamaali, joka on helppo levittää ja jolla saat kestävän valmiin maalipinnan. Valitse projektiisi sopiva väri ja kiiltoaste kalustemaalia. Muista että kiiltävältä pinnalta tahrojen pyyhkiminen on helpompaa. Mäntykalusteiden ja -pintojen maalaamiseen suositellaan yleisesti kiiltoasteen 30–70 maaleja, mutta tee valintasi maalauskohteesi perusteella. Esimerkiksi jalkalistat ovat alttiimpia kulumiselle kuin vaikkapa kaappien ulkopinnat ja saattavat siksi vaatia kiiltävämmän maalin. Maalatessasi puupaneelia, voit paneelimaalin sijaan valita myös vesiohenteisen kalustemaalin. Jos pintaa ei ole aiemmin käsitelty, muista käyttää oksalakkaa oksakohtiin.

Lattian käsittely ja maalaaminen

Lattioilla kävellään päivittäin, joten ne vaativat kulutusta kestävän maalipinnan. Lattiamaali on kehitetty peittämään hyvin ja kestämään kulutusta.  Useimpia lattiamaaleja voit käyttää sekä puu- että betonilattioissa. Jos haluat säilyttää esimerkiksi mäntylattiasi puupinnan ulkonäön ja sen ainutlaatuisen jalkatuntuman, suosittelemme lakkaa tai öljyä lattiasi suojaamiseen. Lakkaus antaa puulattialle kulutusta kestävän suojan. Myös öljyäminen suojaa lattiaa, mutta öljytty puu ei ole aivan yhtä kosteudenkestävä kuin lakattu. Lattiaöljyjä ja lakkoja saat myös sävytettyinä, joten voit halutessasi vaalentaa tai tummentaa puulattian pintaa. Maalaamalla, lakkaamalla tai öljyämällä saat kauniimman pinnan lisäksi lattiallesi hyvän suojan kolhuja, naarmuja ja kulumista vastaan.

Märkätilojen maalaaminen

Kylpyhuoneen uudelleen maalaaminen on edullinen ja helppo vaihtoehto perusteellisemmalle remontille. Kosteiden tilojen maalien vaatimukset ovat erityisen korkeat, koska niiden on luonnollisesti oltava vedenkestäviä.  Hyväksytyn kostean tilan maalin lisäksi tarvitset märkätiloihin sopivan pohjamaalin, kostean tilan tasoitteen, kostean tilan liimaa ja vesieristyksen. Kosteiden tilojen maalit soveltuvat käytettäviksi sekä katoissa että seinissä. Valmiit pinnat ovat erittäin kestäviä ja sietävät hyvin pesua ja puhdistusta.

Kosteus- ja vesivahinkojen välttämiseksi, on tärkeää noudattaa tarkasti kosteiden tilojen maalaus- ja remontointiohjeita. Jos olet vähänkään epävarma projektin onnistumisesta, suosittelemme ottamaan yhteyttä valtuutettuun märkätilojen remontoinnin asiantuntijaan. Näin varmistat, että kaikki tulee tehtyä oikein ja määräysten mukaisesti.

Ota myös huomioon että…

  • Kaikessa maalaustyössä esivalmistelu on äärimmäisen tärkeää onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ole siis erityisen huolellinen ja anna valmistelutyön ottaa aikansa.
  • Väri ja maalin kiiltoaste ovat viime kädessä makuasioita. Valitse se vaihtoehto, joka on omasta mielestäsi paras, mukavin ja kaunein.
  • Puhdista työn jälkeen maalaustyökalusi ennen kuin maali ehtii kuivua. Se säästää sekä luontoa että lompakkoasi. Lisäksi pääset nopeammin alkuun seuraavassa maalausprojektissasi.
  • Maalijäämiä, käytettyjä liuottimia tai maalausvälineiden pesuvesiä ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin, vaan ne on toimitettava lähimmälle lajitteluasemalle, jätekeskukseen tai vaarallisen aineen vastaanottopisteeseen. 

Inspireras av våra gör det själv-guider