Vala betoninen pöytätaso

Betonisen pöytälevyn valaminen on helppoa ja sujuu kätevästi myös kotioloissa. Betoninen taso sopii hienosti esimerkiksi sohva- tai sivupöydän kanneksi. Näillä ohjeilla voit tehdä haluamasi kokoisen pöytälevyn – rakennat muotin tulevan pöytälevyn kokoiseksi. Ota kuitenkin huomioon, että betoninen pöytälevy on painava, joten älä tee isoja levyjä yhdessä osassa. Valumuottiin käytetään kalvolla päällystettyä filmivaeria, joka antaa betonille sileän pinnan.

Seuraa ohjeita ja onnistu projektissa!


1. Rakenna ensin valumuotti. Sahaa rimat K1 ja K2. Tätä levyä varten ne ovat 35 mm leveitä, koska pöytälevystä tulee 35 mm paksu. K1 ja K2 porataan reiät ja rimat kiinnitetään sitten yläpuolelta puuruuveilla levyyn J. Upota ruuvit.

 

2. Peitä ruuvit maalarinteipillä. Teippi estää betonin tarttumisen ruuvien reikiin.

 

3. Tiivistä J:n ja K:n sekä K1 ja K2 välillä olevat liitoskohdat kevyesti silikonilla. Kasta sormi tilkkaan vettä, jossa on tiskiainepisara ja tasoita silikonisauma sormella, jotta siitä tulee tasainen. Liitoskohdasta tulee tiivis ja pöytälevyn reunasta hieman pyöristetty ja näin ollen kestävämpi.

 

4. Leikkaa saneerausverkko muottiin sopivaksi. Reunojen ja verkon väliin tulee jäädä n. 3 cm rako.

 

5. Sitten valamaan! Aseta muotti tasaiselle alustalle, jossa se voi olla neljän päivän ajan. Tarkista vesivaa’alla, että muotti on vaaterissa. Öljyä muotti sisäpuolelta ruokaöljyllä.

 

6. Sekoita betoni pakkauksen ohjeiden mukaisesti ja levitä tasainen kerros betonia muottiin. Täytä ensin muotin puoleen väliin ja kopauta muotin reunoja useita kertoja vasaralla, jotta ilmakuplat nousevat pintaan. 

 

7. Aseta saneerausverkko ja paina se keyesti betoniin.

 

8. Täytä loput muotista ja kopauta jälleen reunoja. Jatka kopauttamista tai muilla tavoin muotin tärisyttämistä kunnes kaikki ilma betonimassasta on hävinnyt.

 

9. Varmista, että saneerausverkko on paikoillaan. Sen tulee olla pinnan alla ja muutama sentti kaikista reunoista eikä saa upota pohjalevyyn. Tasoita pinta vetämällä lautaa K:ta pitkin ja siloita pinta mahdollisimman leveällä metallilastalla.

 

10. Peitä muotti tiiviisti muovikelmulla ja odota vuorokausi. Ota muovi pois ja suihkuta valun pintaan vettä. Peitä muotti jälleen muovilla ja toista kastelu kolmen vuorokauden ajan.


11. Neljän vuorokauden jälkeen betoni on kovettunut ja on aika poistaa muotti. Irroita ruuvit rimoista K ja poista rimat. 

 

12. Betonilevy on nyt valmis. Aseta betonilevy esim. pöytäkehikon päälle. Pinta kannattaa käsitellä esim. öljyllä, joka antaa levylle hyvän suojan. 

 

 

 

 

Betonitason valamiseen tarvittavat materiaalit