Huussi

1. Valitse paikka johon haluat sijoittaa tulevan huussin. Perustaksi voit tehdä esim. tiiviin ja tasaisen sorapedin, jonka päälle asennat betonilaatat ja pilariharkot ns. vaateriin kelluvasti. Voit jatkaa huussin rakentamista joko suoraan harkkojen päälle tai siirtyä isommalle tasaiselle pinnalle (esim. terassi) helpottaaksesi työskentelyä.
 
2. Tue kuormalavaa kehystämällä se ulkoreunoista esim. 50x150 kestopuu lankuilla, jotka ruuvataan kiinni kuormalavaan ruostumattomilla 5x100mm ruuveilla. Tämän jälkeen sahataan sopivan kokoinen reikä kuormalavan toiseen päähän tulevaa käymälää varten. Varmista reiän koko hankkimasi käymälän asennusohjeista.
huussi
3. Seuraavaksi kuormalava käännetään ympäri pohjatuennan tekoa varten. Kuormalavan keskikohtaa sekä käymälää varten tehtyä reikää tuetaan ensin 50x100 kestopuu lankuilla pystysuuntaisesti. Tämän jälkeen pohjaa vahvistetaan vielä 50x150 kestopuulla, mutta tässä vaiheessa lankut laitetaan lappeelleen eikä pystyyn. Lappeellaan olevaan tuentaan kiinnitetään vielä kuormalavaan nähden pituussuuntaiset 50x150 lankut molemmin puolin, joihin ruuvataan kiinni pilariharkkojen kohdistuspalat 50x100 kestopuusta. Nämä kohdistuspalat pitävät kätevästi harkot paikoillaan laattojen päällä.
huussi
4. Tässä vaiheessa on hyvä vielä kertaalleen sovittaa tulevaa käymälää valmiiseen pohjaan ja korjata mahdolliset mittavirheet vielä kun se ennen pystyrungon tekoa on helppo suorittaa. Pystyrunkoa voi tämän jälkeen alkaa rakentaa kuormalavan päälle joko huussin tulevalle paikalle tai esim. terassilla, josta runko myöhemmin siirretään omalle paikalleen.
huussi
5. Pystyrunko koostuu kahdeksasta 50x100 kestopuu lankusta. Pystyrunko valmistuu kiinnittämällä kolme kappaletta 50x100 lankkua kuormalavan molemmille pitkille sivuille sekä kaksi 50x100 lankkua kuormalavan etuosaan niin, että nämä toimivat myöhemmin asennettavan oven sivukarmeina. Muista varmistaa esim. vatupassilla ja väliaikaisilla tukilaudoilla, että kaikki pystyrungon lankut ovat vaaterissa. Kiinnitä pystypuut vähintään 2- 3kpl ruostumattomilla 5x100mm kokoisilla ruuveilla kuormalavan alaosaan.
huussi
6. Pystyrungon valmistuttua on aika kiinnittää rungon yläosaan kolme kappaletta poikittaista kannatinpuuta 50x100 kestopuusta kannattelemaan tulevaa kattoristikkoa. Kannatinpuut kiinnitetään pystypuihin haluttuun kohtaan määrittämään tulevan katon kaltevuutta. Kannatinpuiden päälle kiinnitetään seuraavaksi katon koolauspuut 50x100 kestopuusta molemmille sivuille sekä keskelle raakapontin kiinnitystä varten. Kun katon koolauspuut ovat paikallaan voi ylimääräiset osat pystyrungosta sahata pois niin, että kaikki pystypuut myötäilevät kattorunkoa. Otsalautoja varten asennetaan myös pienet lisätuet sivuille.
 
7. Jos olet aikeissa rakentaa huussiin myös portaat, on nyt aika kiinnittää niitä varten tuet kuormalavan keskiosasta alkaen jatkuen niin pitkälle oviaukon edustalle kun rappuset halutaan ulottuvan.
 
8. Kun runko on valmis, on aika siirtyä ulkoverhouksen ja katon pariin. Ulkoverhouksen voi tehdä esim. 20x170 hirsipaneelista joka kiinnitetään nauloilla tai ruuveilla molemmista päistä; ruuvien tai naulojen kannat peitetään lopuksi nurkkalaudoilla. Ulkoverhous antaa lisätukea pystyrungolle ja tekee huussista entistä jykevämmän. Katto tehdään kiinnittämällä raakaponttilaudoitus ensin koolauspuihin, jonka jälkeen asennetaan alushuopa ja palahuopa. Huom. käytä asennuksessa huopanauloja jotka läpäisevät raakapontin kokonaan. Kattorakenne viimeistellään kiinnittämällä alus- ja otsalaudat ympäriinsä.
huussi
9. Tämän jälkeen siirrytään viimeistelemään huussin sisäpuolta. Aluksi asennetaan sisäkatto halutusta materiaalista, jonka jälkeen vuorossa on lattia ja sisäseinät. Tässä kohteessa on käytetty aikaisemmista remonttiprojekteista käyttämättä jäänyttä parkettia, laminaattia sekä hirsipaneelia. Sisätilan tunnelmaa voi oman maun mukaan kohottaa asentamalla esim. katto- peite- ja jalkalistoja sekä muita sisustuselementtejä. 

10. Kun sisäkatto, lattia ja seinät ovat valmiit, on aika asentaa varsinainen käymälä; eli huussin sydän! Seuraa aina valmistajan ohjeita asentaessasi käymälää ja sen eri osia.
 
11. Kun sisätila on kokonaan valmis, on aika viimeistellä huussi. Huussi viimeistellään asentamalla ovi, nurkkalaudat ja mahdolliset portaat. Tässä kohteessa on käytetty pronssin väristä perinteistä saunan lasiovea. Pronssinen lasiovi on kätevä vaihtoehto sillä se tuo mukavasti valoa huussiin rajoittaen samalla kuitenkin näkyvyyden ulkoa sisälle huussiin. Lopuksi huussin kaikki puuvalmiit osat tulee vielä pintakäsitellä halutulla maalilla tai puunsuojalla jotta se kestää kaikki tulevat tuulet ja tuiskut.
huussi

Tarvittavat materiaalit:

  • 100x120cm kokoinen kuormalava

  • Betonilaattoja ja pilariharkkoja

  • 50x150 ja 50x100 kestopuuta

  • Ruostumattomia A2 ruuveja koossa 5x100 ja 4,2x55

  • Raakaponttia, alushuopaa, palahuopaa ja huopanauloja

  • Alus-, nurkka- ja otsalautoja koossa 20x95 tai 20x120

  • Ulkovuorauspaneelia, hirsipaneelia tms. ulkovuoraukseen sopivaa materiaalia

  • Laminaattia, parkettia, mäntylattiaa tms. sisätiloihin soveltuvaa materiaalia

  • Saunan lasiovi tai muu sopiva oviratkaisu sekä terassilautaa mahdollisiin portaisiin

  • Kompostoiva käymälä (esim. Biolan ECO)