Hur mycket färg behövs? | ByggmaxHur mycket färg behövs? | Byggmax

Paljonko maalia tarvitaan?

Här ger vi våra bästa tips och råd för hur du räknar ut hur mycket färg som behövs till ditt måleriprojekt.

Jos olet päättänyt maalata kotisi paikkoja uudelleen, voi olla vaikeaa arvioida tarvittava määrä maalia ja päätyä ostamaan sitä liikaa, jolloin purkin pohjalle jääneet maalit kuivuvat projektin jälkeen käyttämättöminä. Vielä harmillisempaa on, jos ostaa liian vähän maalia ja työ jää sen vuoksi puolitiehen. Ostamalla oikean määrän tarvitsemaasi väriä voit olla varma, että sitä riittää koko peitettävään alaan. Lisäksi ostamalla mahdollisimman lähelle tarvitsemaasi lopullista maalimäärää, säästät sekä lompakkoasi että luontoa.

Auttaaksemme sinua arvioimaan oikein tarvitsemasi maalimäärän, annamme vinkkimme siitä, kuinka parhaiten laskea se ja kerromme myös, mikä on paras tapa säilyttää hankkimasi maalit.

Hur mycket färg behövs?| ByggmaxHur mycket färg behövs?| Byggmax

Mittaa maalattava pinta

Selvitä, kuinka suuri pinta-ala sinulla on maalattavana. Ota tarvittaessa kaveri avuksesi ja mittaa esimerkiksi rullamitalla seinien leveydet ja korkeudet. Käytä kertolaskua saadaksesi selville maalattavat neliömetrit (esim. seinän korkeus x leveys = seinän pinta-ala). Pyöristä tulokset ylöspäin tasaneliömetrille.

Tässä laskentaesimerkki yhden seinän värinkulutukselle:

Seinän leveys on 3,9 m (390 cm) ja seinän korkeus 2,5 m (250 cm)

3,9 x 2,5 = 9,75 m2. Pyöristä ylöspäin 10 m2:iin. Tarvitset siis maalia kymmeneen neliömetriin saadaksesi esimerkkiseinän maalattua.

Maalin sävy, väri ja maalattava pinta vaikuttavat

Maalin kulutukseen vaikuttavat useat tekijät ja ne kannattaa pitää mielessä kauppaan mennessä. Maalia kuluu eri määrä riippuen esimerkiksi siitä, maalataanko vaalealla vai tummalla värillä. Saavuttaaksesi täyden peittävyyden käyttäessäsi vaaleaa väriä, on sinun yleensä maalattava enemmän kerroksia kuin jos käytät tummaa maalia. Tämä johtuu vaaleiden värien suuremmasta valon heijastuksesta.

Myös alle jäävän pinnan koostumus ja väri vaikuttavat tarvittavaan maalimäärään. Sileä, tasainen ja tahraton alle jäävä pinta ei tarvitse peitokseen yhtä paljoa maalia kuin epätasainen, huokoinen tai karkea pinta, jossa on tahroja. Maalia vain yksinkertaisesti kuluu tällaiselle pinnalle enemmän, jotta lopputuloksesta saadaan tyydyttävä.

Kannattaa myös huomioida, että korkealaatuinen maali peittää paremmin ja sitä kuluu vähemmän hyvän maalipinnan aikaansaamiseksi. Vähemmän maalimäärän käyttäminen on myös parempaa ympäristölle.

Kuinka kauan avattu ja avaamaton maalipurkki säilyvät?

Useimmiten maalausprojektin jäljiltä maalia jää purkin pohjalle, vaikka olisitkin pystynyt laskemaan kulutuksen hyvin. Avattu maali kestää oikein säilytettynä jopa kaksi vuotta. Kylmä ja pakastuminen vaikuttavat maalin väriin sitä heikentävästi. Jos olet säilyttänyt maaliasi pitkään esimerkiksi kesämökillä, jossa ei ole lämmitystä, voi maali olla hieman huonontunut, mutta vielä pelastettavissa. Liika lämpö ei myöskään ole hyvästä maalille, joten älä varastoi sitä lämmittimen välittömässä läheisyydessä. Voit pidentää maalin käyttöikää myös säilyttämällä maalipurkkia ylös-alaisin, jolloin ilman pääsy purkkiin vaikeutuu. Hyvä vinkki on myös kirjoittaa maalipurkkiin sen ostopäivämäärä.

Avaamattomana maali pysyy kunnossa oikein säilytettynä vähintään kaksi vuotta. Varastoidun maalin laadun selvittämiseksi voit käyttää nenääsi: avaa purkin kansi ja haista, vanhentunut maali haisee pahalle. Jos maali on puuroutunutta, on sen paras käyttöaika todennäköisesti jo mennyt. Jos taas purkissa oleva maali näyttää päällepäin halkeilevalta, voit vielä luultavasti pelastaa sen perusteellisesti sekoittamalla.

Inspireras av våra gör det själv-guider