Vinkit saunan ylläpitoon ja kunnostukseen

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa. Saunahullu kansamme vetäytyy viikoittain nauttimaan rentouttavista löylyistä mökeillä, kodeissa ja yleisissä saunoissa. Suhteemme saunaa kohtaan on poikkeuksellisen lämmin – kirjaimellisesti.

Jotta saisit myös jatkossa täydelliset löylyt saunassasi, on sinun hyvä muistaa saunan oikeaoppinen huolto. Saunan ilmeen uudistus ja tunnelman kohotus onnistuu myös edullisesti ja helposti Byggmaxin vinkeillä.

Lauteiden käsittely voi saada ihmeitä aikaan

Jos sauna on muuten toimiva, mutta ulkoasu kaipaisi päivitystä, kannattaa tutustua tarkemmin saunavahoihin, laudesuojiin ja saunasuojiin. Niiden avulla saunan ilmettä pystyy piristämään helposti ja edullisesti.

Maltillisemman muutoksen lauteisiin saa laudesuojalla. Esimeriksi Ilves Laudesuoja syventää käsiteltävän puun sävyjä. Pese lauteet ja hio kevyesti pois ylösnousseet puukuidut. Hiomasieni on hyvä tähän tarkoitukseen. Seuraavaksi voit levittää laudesuojaa lauteille, lämmittää saunan ja tämän jälkeen pyyhkiä pois aineen, joka ei enää imeydy lauteisiin.

Mikäli tavoittelee näkyvämpää muutosta saunan ulkonäköön, on Ilves Saunavaha oikea valinta. Saunavahalla voi käsitellä niin lauteet, seinät kuin katonkin. Kirkkaalla saunavahalla pystyy tuomaan saunaan lisää valoa ja raikkautta. Kelonharmaa saunavaha puolestaan lisää saunan rauhallista tunnelmaa. Saunavahasta on tarjolla monia erilaisia sävyjä, mutta kirkkaan version voi myös sävyttää kaikkiin kuultaviin sävyihin.

Saunasuoja puolestaan on suunniteltu saunan sekä pesutilan seiniin ja kattoon. Saunasuoja muodostaa likaa ja vettä hylkivän pinnan, joka on hengittävä ja pesunkestävä. Myös saunasuojan voi sävyttää juuri sinun saunasi väreihin sopivaksi.

Mikäli lauteet ovat iäkkäät, voi niiden vaihtaminen olla ajankohtaista. Lauteiden vaihtaminen ei ole rakettitiedettä, mutta lopputulos voi tehdä saunasta merkittävästi viihtyisämmän. Tartu siis rohkeasti vasaraan!

Turvallisuus ensin – joskus uusi kiuas on ainoa oikea vaihtoehto

Laadukkainkin kiuas tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Reikiintyneen ja iäkkään kiukaan kunnostaminen voi olla todella työlästä – joissain tapauksissa jopa mahdotonta. Oli kyseessä sitten puu- tai sähkökiuas, kannattaa turvallisuus pitää aina etusijalla. Vanhan kiukaan korvaaminen uudella voi siis joissain tapauksissa olla ainoa oikea valinta.

Verkkokaupastamme löytyy kymmeniä erilaisia kiukaita. Tarjolla on sekä sähkö- että puukiukaita monista eri hintakategorioista. Uuden kiukaan pystyy tilaamaan helposti kotiin verkkokaupan kautta.


Kiuaskivien vaihto

Kiuaskivet rapautuvat vuosien mittaan ja moni unohtaakin kiuaskivien vaihdon. Lopputuloksena voi olla tehottomat löylyt ja sähkösaunassa lisääntynyt sähkönkulutus. Vaihtoa kaipaavat kiuaskivet voi tunnistaa muutamalla eri tavalla. Jos kiukaan ympäristöön kertyy paljon kivimurskaa ja pölyä, voi kivien vaihto olla hyvä idea. Kivien kuntoa voi myös kokeilla lyömällä niitä yhteen. Mikäli kivet hajoavat tai tuntuvat pehmeiltä, on aika ostaa uudet kiuaskivet. Huomaa, että kiukaan päällä olevat kivet voivat olla hyvinkin eri kuntoisia, kuin lähellä vastuksia/tulipesää olevat kivet. Tämän vuoksi onkin järkevää ottaa kivet pois kiukaasta kerran vuodessa, ja tarkistaa missä kunnossa ne ovat. Ennen kivien poistamista varmistu siitä, että kiuas on pois päältä. Kun vanhat kivet on otettu pois kiukaasta kannattaa vielä varmistua, ettei kiukaan pohjalle ole pudonnut kiven palasia. Kiukaan voi myös harjata puhtaaksi kivipölystä.

Näin asettelet kiuaskivet oikein kiukaaseen

Kivet kannattaa asetella kiukaaseen kerroksittain, jolloin saadaan aikaiseksi mahdollisimman tasaisesti täytetty kiuas. Kivet tulee asetella niin, että kiukaan vastukset eivät joudu pingottuneeksi ja ilma pääsee kiertämään kivien välissä. Kiuaskivet voivat olla hyvin eri muotoisia. Kiviä asetellessa kannattaakin hieman katsoa, minkälaisia kiviä ostetussa laatikossa on. Esimerkiksi pitkulaiset kivet on hyvä asetella pystysuuntaan, jotta kuuma höyry pääsee nousemaan vaivatta ylös. Kiviä kannattaa pinota niin paljon, että vastukset peittyvät. Jos olet lempeämpien löylyjen ystävä, voit pinota vastuksien päälle hieman enemmän kiviä. Mitä lähempänä kivet ovat vastuksia, sitä enemmän ne kuumenevat.  1. Kiuaskivi 20kg <10cm
    Kiuaskivi 20kg
    8 85 /kpl