Välj rätt roller | ByggmaxVälj rätt roller | Byggmax

Valitse oikea tela maalausprojektiisi

Maalausprojektiin tarvitset pensselin lisäksi usein myös maalitelan. Se on erinomainen väline suurempien tasaisten pintojen maalaamiseen. Valitsemalla oikeanlaisen telan saat paremman lopputuloksen ja itse maalaustyö sujuu nopeammin. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja maalattavasta pinnasta ja siihen haluamastasi mahdollisesta kuviosta riippuen.

Auttaaksemme sinua maalausprojektissasi olemme koonneet tähän parhaat vinkkimme oikeanlaisen telan valintaan ja sen käyttämiseen.

Välj rätt roller | ByggmaxVälj rätt roller | Byggmax

Millainen tela sopii tarkoitukseesi

Telan valintaan vaikuttavat maalattava kohde ja se, millaisen pinnan haluat siihen. Yleissääntönä on, että pitkänukkaisen telan jälki on epätasaisempaa ja lyhytnukkaisen hienompaa ja tasaisempaa. Tässä muutamia vinkkejä erilaisten maalitelojen käyttöalueisiin.

• Ovipintoihin, suurempipintaisiin huonekaluihin ja keittiökalusteisiin suosittelemme käyttämään sileää vaahtomuovitelaa. Sillä saat tasaisen maalausjäljen ilman minkäänlaista kuviota lopullisessa maalipinnassa. Vaahtomuovitela soveltuu mainiosti tasaisten, hienojen pintojen maalaamiseen, mutta sitä tulee käyttää vain vesiohenteisten maalien levittämiseen.

• Perlon- ja mikrokuitutelat sopivat hyvin seinien ja katon maalaamiseen sisätiloissa. Perlontela jättää hieman enemmän rakennetta maalattavaan pintaan kuin mikrokuituinen, koska siitä voi irrota kuituja. Mikrokuitutela ei vapauta lainkaan kuituja ja soveltuukin siksi täydellisesti mattavärien levitykseen.

• Jos haluat struktuuria tai karkeutta maalattavaan pintaan, käytä silloin pidempinukkaista, esimerkiksi mohairvillasta valmistettua telaa. Villatela soveltuu käytettäväksi sisällä ja ulkona esimerkiksi rapatun julkisivun tai höyläämättömän puun maalaamiseen. Se vapauttaa väriä hitaasti ja mahdollistaa hyvin myös kulmien ja kolojen maalaamisen.

 1. Telan rulla Midun
  Telan rulla Midun
  2 99 /kpl
 2. Telapakkaus
  Telapakkaus
  3 99 /kpl
 3. Varatela
  Produktbild
  9 59 /kpl


Telalla maalaaminen

Tehtyäsi esivalmistelutyöt, kuten pinnan kolhujen paklaukset ja listojen vierien maalaamisen, on itse telalla maalaaminen mukavaa ja joutuisaa puuhaa. Ota telaan niin paljon maalia kuin mahdollista ilman, että sitä valuu tai tippuu telasta. Seinää maalatessa tee pitkiä pystysuuntaisia vetoja noin kahden telan leveydeltä kerrallaan. Kattoa maalattaessa vedä ensimmäinen maalauskerta valon suuntaa (esim. ikkuna) vasten ja toinen kerta samaan suuntaan kuin huoneeseen tuleva valo. Saadaksesi parhaan lopputuloksen, käytä ”märkää märälle” -maalaustekniikkaa. Se tarkoittaa, että telaat aina seuraavan maalattavan alueen osittain edellisen päälle sen ollessa vielä märkä. Antaessasi ensimmäisen värikerroksen kuivua, säilytä telaa tiiviisti suljetussa muovipussissa. Kun maali on täysin kuivunut, levitä toinen kerros ja projektisi on valmis.

Till din roller behöver du rollerskaft och färgtråg. De kan köpas separat eller allt-i-ett. Ska du måla väggar och tak kan det vara bekvämt med förlängningsskaft för bättre räckvidd och en ergonomisk arbetsställning. Tänk på att också välja en passande bredd på rollern utifrån hur stort området är du ska måla. 

Itse telan lisäksi tarvitset telavarren ja maalikaukalon. Voit ostaa ne erillisinä tai valmiina settinä. Jos maalaat seiniä tai kattoa, kannattaa harkita myös jatkovarren hankkimista telavarteesi, jolloin työ sujuu nopeammin ja ergonomisemmin saadessasi lisää ulottuvuutta. Telaleveyttä valitessasi kiinnitä huomiota maalausprojektisi pinta-alaan. Jos sitä on paljon, valitse leveä tela.

 1. Jatkovarsi Midun
  Jatkovarsi Midun
  6 95 /kpl
 2. Telan varsi
  Telan varsi
  2 99 /kpl
 3. Telapakkaus
  Telapakkaus
  3 99 /kpl


Maalitelan puhdistaminen

Pitämällä hyvää huolta telastasi, saat siitä pitkäikäisen apuvälineen myös tuleviin projekteihin. Tela kannattaa puhdistaa hyvin heti maalauksen jälkeen. Aloita kaapimalla irti niin paljon vielä märkää maalia kuin mahdollista ja valuta se takaisin maalipurkkiin.

Jos olet käyttänyt vesiliukoista maalia, jätä tela likoamaan pariksi tunniksi lämpimään veteen, jossa on tilkka astianpesuainetta. Huuhtele sen jälkeen tela ja kuivaa se puhtaalla kangasliinalla. Säilytä kuivassa paikassa seuraavaan käyttökertaasi asti.

Jos taas maalasit öljypohjaisella maalilla, käytä liuotinta telasi puhdistamiseen. Maalipurkista selvität helpoimmin, mitä liuotinta tulee käyttää.

Telan pesuvettä tai käytettyjä liuottimia ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin, vaan ne on toimitettava lähimmälle lajitteluasemalle, jätekeskukseen tai vaarallisen aineen vastaanottopisteeseen.

Putsattuasi maalitelan hyvin heti käytön jälkeen pääset seuraavalla käyttökerralla nopeasti työn alkuun.

Inspireras av våra gör det själv-guider